COPD

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease en is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Deze longaandoeningen zijn blijvend en geven verschillende klachten zoals kortademigheid, vermoeidheid en chronisch hoesten met opgeven van slijm.

De klachten bij COPD zijn afhankelijk van het stadium waarin de aandoening zich bevindt. Bij beginnende COPD is er voornamelijk sprake van veel hoesten met daarbij opgeven van slijm en kortademigheid. Deze kortademigheid zal in eerste instantie alleen plaatsvinden bij zware lichamelijke inspanningen.

Naarmate de COPD zich in een verder gevorderd stadium bevindt zult u zich ook bij minder zware inspanningen en uiteindelijk ook in rust kortademig voelen.

De klachten kunnen de energiebehoefte en de voedselinname beïnvloeden, waardoor het lichaamsgewicht kan veranderen.


Een goed lichaamsgewicht

Als u COPD heeft, kunt u zowel overgewicht als ondergewicht hebben. Zorg dat u goed en gezond eet. Uw lichaam heeft voldoende gevarieerde voeding nodig omdat het extra energie verbruikt.

Voldoende en juiste voeding is erg belangrijk bij mensen met COPD.


COPD en ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies

Het kan zijn dat het lichaam behoefte heeft aan extra energie. Deze verhoogde behoefte kan de volgende oorzaken hebben: 

  • Een versnelde stofwisseling (door ontstekingen of medicatie).
  • Een verhoogd energieverbruik.

Daarbij kan er bij COPD sprake zijn van een verminderde voedselinname. De oorzaken hiervoor kunnen zijn:

  • Kortademigheid.
  • Toenemende vermoeidheid.
  • Minder beweging.
  • Angst.
  • Depressie.

Een verhoogde energiebehoefte en verminderde voedselinname zorgen voor een verhoogd risico op afvallen, terwijl het bij COPD juist extra belangrijk is om op een goed gewicht te blijven.

Gewichtsverlies kan leiden tot ondergewicht en een afname van de spiermassa. De afname van spieren vindt plaats bij de ademhalingsspieren maar ook bij de spieren in de armen en benen. Dit kan grote gevolgen hebben voor u zelfredzaamheid. Het geeft een hoger risico op het ontstaan van infecties, een verhoogd risico om te vallen en is er meer kans op een ziekenhuisopname. Het is dan ook van groot belang om op gewicht te blijven.


COPD en overgewicht

Door de klachten van de COPD kan het zijn dat u minder energie verbruikt. Kortademigheid en vermoeidheid kunnen ervoor zorgen dat u veel minder beweegt dan voorheen. Daardoor gaat ook uw energiebehoefte naar beneden. Als u in dit geval blijft eten wat u altijd gewend was, kan u onbedoeld aankomen. Daarom is het belangrijk dat u uw voeding aanpast aan uw behoefte. Daarnaast is het van belang dat u ondanks de vermoeidheid of kortademigheid in beweging blijft. Dit houdt uw conditie en spiermassa op peil en voorkomt het onbedoeld aankomen.

Verder kunnen medicijnen ervoor zorgen dat de vetverdeling van uw lichaam verandert waardoor u dikker kunt worden bij het gezicht en de romp. Bovendien kunnen ze zorgen voor een toename van
de eetlust en het vasthouden van vocht.


Voeding bij COPD

De focus zal voornamelijk gelegd worden op de juiste hoeveelheid energie, eiwit, calcium en vitamine D. Uiteraard in combinatie met de specifieke voedingsproblemen.

 

Begeleiding bij COPD

Een gezond voedingspatroon, een gezond gewicht en een goede lichamelijke conditie zijn essentieel voor de ademhaling. Een gezonde leefstijl is in staat om de klachten van COPD te beperken en de ziekte af te remmen.

Wilt u persoonlijke begeleiding van een deskundige diëtist? Maak een afspraak. Wij begeleiden u naar een betere gezondheid.

Bron: bernhoven