Diabetes type 1-2

Diabetes is een chronische ziekte. Eigenlijk is het een verzamelnaam voor verschillende ziekten, waarvan de bekendste diabetes type 1 en diabetes type 2 zijn.

De ziekten hebben met elkaar gemeen dat onbehandeld er te veel suiker in het bloed zit.

 

Diabetes type 1

Het lichaam van mensen met diabetes type 1 maakt zelf helemaal geen insuline meer aan. Dat komt doordat het afweersysteem de cellen die insuline aanmaken vernietigt. Daarom moet u met diabetes type 1 een paar keer per dag insuline inspuiten of een insulinepomp dragen.

Diabetes type 2

Mensen met diabetes type 2 hebben onbehandeld een te hoog bloedsuikergehalte.

Mensen met overgewicht & obesitas hebben een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rond de buik zit. Gezonde voeding helpt om gewicht te verliezen en kan zo helpen om het risico op diabetes type 2 te verlagen.

 

Gezondheidseffecten diabetes type 1 & 2

  • Symptomen hyper (hoge bloedsuiker)

Bij mensen met diabetes kunnen te hoge bloedsuikers ontstaan. Dat heet hyperglykemie of kortweg ‘hyper’. Een hyper geeft verschillende directe klachten, zoals moeheid, humeurigheid, dorst, honger hebben, veel plassen, uitdrogingsverschijnselen, jeuk en op de iets langere termijn gewichtsverlies. Als diabetes behandeld wordt, verdwijnen de klachten meestal snel.

Bij een langdurig hoog bloedsuikergehalte, beschadigen de bloedvaten. Daarom hebben mensen met diabetes meer kans op hart- en vaatziekten. Andere complicaties die kunnen ontstaan zijn nierziekten, een diabetisch voet en slechtziendheid.

  • Symptomen hypo (lage bloedsuiker)

Lage bloedsuikers wordt ook wel een ‘hypo’ genoemd. Bij een hypo ontstaan verschillende directe klachten door het gebrek aan glucose in de cellen. Dat merkt u bijvoorbeeld aan symptomen als milde prikkelbaarheid, trillen, zweten, hartkloppingen, geeuwen en humeurwisselingen.

Wordt de suikerwaarde echt te laag, dan valt iemand flauw. In het ergste geval kan dat leiden tot permanente hersenschade of de dood. Want ook de hersencellen hebben dan een tekort aan glucose en ‘vallen uit’. Het is bij een hypo daarom nodig om direct wat zoets te eten of te drinken.

  • Keto-acidotisch coma (vaker voorkomend bij diabetes type 1)

 

Risicofactoren diabetes type 2

De kans op diabetes type 2 hangt af van een aantal factoren. De kans om deze ziekte te ontwikkelen neemt toe:

  • Op oudere leeftijd.
  • Bij overgewicht. Vooral buikvet.
  • Weinig beweging.
  • Als iemand een ouder, broer of zus met diabetes type 2 heeft.
  • Als iemand in het verleden zwangerschapsdiabetes heeft gehad of als de moeder zwangerschapsdiabetes had.
  • Bij een bepaalde etniciteit.
  • Bij een hoge bloeddruk.
  • Bij vetstofwisselingsstoornissen.
  • Roken.

 

Voeding bij diabetes type 1

Het is mogelijk om complicaties zoveel mogelijk te voorkomen met een stabiele insuline-instelling in combinatie met de juiste voeding. Een gezonde voeding kan helpen om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden en het risico op hart- en vaatziekten te verminderen. Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen.

Voeding bij diabetes type 2

De voedingsadviezen voor mensen met diabetes type 2 zijn gericht op het bereiken en behouden van een gezond gewicht, het onder controle houden van de bloedsuiker en op het goed zorgen voor hart- en bloedvaten, om zo de kans op complicaties te verkleinen.

 

Begeleiding bij diabetes

Door een gezonde voeding én leefstijl is het mogelijk om het bloedsuikergehalte te verbeteren. Hierdoor zijn gezondheidseffecten in het verloop van de ziekte tegen te gaan of uit te stellen. Tevens bestaat de mogelijkheid om te minderen of zelfs te stoppen met medicatie (uiteraard afhankelijk van welk type), waardoor een betere kwaliteit van leven ervaren kan worden.

Een gezond voedingspatroon vormt de basis bij het verbeteren van de bloedsuikerwaarden. Het is daarbij onder andere van belang om te kijken naar de juiste kwaliteit én kwantiteit van koolhydraten.

Wilt u persoonlijke begeleiding van een deskundige diëtist? Maak een afspraak. Wij begeleiden u naar een betere gezondheid.