Allergieën & intoleranties

Voedselovergevoeligheid is de overkoepelende term voor overgevoeligheidsreacties op eten, zoals voedselallergie en intolerantie. 
 

Wat is een voedselallergie?

Bij een voedselallergie reageert uw afweersysteem op bepaalde stoffen in uw eten. Het afweersysteem maakt antistoffen aan tegen eiwitten die in de voeding voorkomen. Eiwitten die allergische reacties kunnen opwekken heten allergenen.

 

Wat is een intolerantie?

Het lichaam kan op bepaalde voedingsmiddelen reageren zonder dat u een allergie heeft. Het gaat dan om een niet-allergische-voedselovergevoeligheid. We noemen dat intolerantie. Denk bijvoorbeeld aan lactose-intolerantie. Daarbij kunnen mensen de stof lactose niet goed verteren. De stoffen die bij een intolerantie de klachten veroorzaken heten ‘triggers’. Deze triggers komen van nature voor in voedingsmiddelen, zoals lactose.


Wat is de oorzaak van voedselovergevoeligheid?

U kunt een erfelijke aanleg hebben voor een allergie of intolerantie. Dan is de kans groter dat u een allergie of intolerantie krijgt.

Het is niet eenvoudig om voedselovergevoeligheid vast te stellen. De klachten kunnen heel verschillend zijn en van persoon tot persoon verschillen. Bovendien kunnen de klachten ook andere oorzaken hebben.

Vooral huid-, luchtweg- en maag-darmklachten komen vaak voor. Veel van deze klachten kunnen ook andere oorzaken hebben. Het is daarom belangrijk dat de (huis)arts alle andere mogelijke oorzaken uitsluit.

Soms is het wel gelijk overduidelijk dat een specifiek voedingsmiddel de oorzaak van de klachten is. Meer onderzoek is in dat geval niet nodig.


Voeding bij voedselovergevoeligheid

Wanneer u heftig reageert op een bepaald voedingsmiddel raden wij u aan om niet zelf te gaan experimenteren met het weglaten of juist gebruiken van bepaalde voedingsmiddelen. Het beste is om naar de (huis)arts te gaan. Die kan vaststellen of het om een allergische reactie of intolerantie gaat en kan u dan doorverwijzen.

 

Begeleiding bij voedselovergevoeligheid

Wij gaan samen met u op zoek naar de oorzaak van de klachten. Wij kunnen u advies geven over hoe u allergische reacties kunt voorkomen. Hierbij krijgt u advies over hoe u bepaalde voedingsmiddelen kunt mijden zonder dat u een tekort aan voedingsstoffen krijgt. Denk ook aan tips met betrekking tot uit eten of op vakantie gaan met een voedselovergevoeligheid.

Wilt u persoonlijke begeleiding van een deskundige diëtist? Maak een afspraak. Wij begeleiden u naar een betere gezondheid en minder klachten.