Ondergewicht of ondervoeding

Bij ondergewicht weegt iemand minder dan goed is voor de gezondheid. Ondergewicht is een risico-indicator voor ondervoeding.

Ondervoeding ontstaat als iemand een langere tijd minder energie of voedingsstoffen binnenkrijgt dan nodig is om gezond te blijven.

Gezond eten is belangrijk om alle voedingsstoffen binnen te krijgen die het lichaam nodig heeft. De nadruk ligt hierbij op voldoende inname van eiwit en energie.

 

Gezondheidsrisico’s bij ondergewicht

Een te laag gewicht brengt risico’s voor de gezondheid met zich mee omdat er grote kans is op een tekort aan voedingsstoffen. De afweer gaat dan achteruit en iemand kan zich lusteloos en moe gaan voelen. Het lichaam gebruikt reservevoorraden uit vet- en spierweefsel. Hierdoor wordt het vet- en spierweefsel afgebroken.

Gezondheidsrisico’s bij ondervoeding

Bij ondervoeding heeft iemand een tekort aan energie of voedingsstoffen. Dat leidt vervolgens tot een lager gewicht en het slechter functioneren van het lichaam. Dit komt vooral door de afname van de spiermassa en een tekort aan voedingsstoffen.

 

Oorzaken ondergewicht & ondervoeding

  • Gebrek aan eetlust, bijvoorbeeld door verminderde smaak en geur, een ziekte, misselijkheid of bij gebrek aan beweging.
  • Moeilijkheden met kauwen, proeven, slikken of vertering.
  • Een slechtwerkende darm. De darm kan dan minder voedingsstoffen opnemen, bijvoorbeeld door een darminfectie of darmaandoening.
  • Bijwerking van medicijnen.
  • Psychologische problemen en sociale factoren. Angst, eenzaamheid, verdriet, depressiviteit. Iemand met een depressie heeft mogelijk geen trek of heeft geen fut om boodschappen te doen en te koken. Een gevolg is het overslaan van maaltijden of kleinere porties nemen. 
  • Een eetstoornis.
  • Een verhoogd energiegebruik, bijvoorbeeld bij een infectie of kanker.
  • Dementie.
  • Verslaving.
  • Genetisch/erfelijk bepaald.

 

Gewichtstoename

Voor iemand met ondergewicht of ondervoeding is het verstandig niet verder af te vallen en proberen om aan te komen. De nadruk ligt op voeding met voldoende eiwit en energie, in combinatie met bewegen voor de spieropbouw. 

 

Begeleiding bij aankomen

Samen wordt er gekeken naar een oplossing waarbij u niet verder afvalt, maar aankomt met gezonde voeding. Een combinatie van de juiste voeding en beweging op een verantwoorde manier.

Wilt u persoonlijke begeleiding van een deskundige diëtist? Maak een afspraak. Wij begeleiden u naar een betere gezondheid, helpen u om op een gezonde manier aan te komen én om op gewicht te blijven.