Verhoogd cholesterol (hypercholesterolemie)

Cholesterol is een vetachtige stof die uw lichaam nodig heeft als bouwstof. Uw lever maakt het grootste deel van het cholesterol zelf aan.

In  gevallen kan het cholesterol in uw bloed het risico op hart- en vaatziekten vergroten:

  1. Als het cholesterolgehalte te hoog is.
  2. Als de verhouding tussen de soorten LDL-cholesterol en HDL-cholesterol scheef is.

Een ezelsbruggetje om te onthouden welk cholesterol beschermt tegen hart- en vaatziekten is: LDL-cholesterol is een Loser en HDL-cholesterol is een Hero.


Gezondheidseffecten hypercholesterolemie

Er bestaan 2 relevante cholesterolwaarden: het totaal cholesterolgehalte en de cholesterolratio. Voor beide geldt: hoe hoger de waarde, hoe hoger het risico op (sterfte aan) een hartziekte. De cholesterolratio is de beste voorspeller voor het krijgen van hart- en vaatziekten.


Oorzaken hypercholesterolemie

De lever zorgt gewoonlijk voor een evenwicht tussen de hoeveelheid cholesterol die de lever maakt en het gehalte cholesterol in het bloed. De hoeveelheid cholesterol die de lever maakt, wordt beïnvloed door de leefstijl. Roken, weinig lichaamsbeweging en een eetpatroon met veel verzadigd vet kunnen het evenwicht verstoren. Daardoor kan een ongewenste verschuiving plaatsvinden naar meer LDL. Onverzadigd vet in de voeding zorgt juist voor minder LDL-cholesterol.
Naast voedingsgerelateerde oorzaken spelen ook erfelijke factoren een rol. Andere oorzaken van een hoog cholesterolgehalte zijn overgewicht, diabetes type 2 en een traag werkende schildklier.


Voeding bij hypercholesterolemie

Wilt u uw cholesterol verlagen om zo uw kans op hart- en vaatziekten te verkleinen? Meestal is gezond eten en een gezonde leefstijl onderdeel van uw behandelplan, naast eventueel medicatie.

 

Begeleiding bij hypercholesterolemie

Een gezond voedingspatroon, een gezond gewicht en een gezonde leefstijl met voldoende beweging, niet te veel stress en niet roken, verminderen het risico op een verhoogd cholesterolgehalte.

Wilt u persoonlijke begeleiding van een deskundige diëtist? Maak een afspraak. Wij begeleiden u naar een betere gezondheid.